077-4770111 info@froxx.nl

Joyce van Biljouw

Joyce van Biljouw, 46 jaar, eigenaar van Dwarz Kidzmode in Horst, moeder van Mats 14 jaar en Isis 11 jaar.

“YOU NEVER KNOW HOW STRONG YOU ARE, UNTILL BEING STRONG IS THE ONLY CHOICE YOU HAVE!”

Oktober,  de maand waarin extra aandacht wordt besteed aan borstkanker. Helaas kan een vrouw niet slechts 1 maand per jaar aandacht hebben voor borstkanker en de preventie daarvan.  Als vrouw dien je zelf op de hoede te zijn voor deze verschrikkelijke ziekte.  Zelfonderzoek wordt geadviseerd door alle artsen.  Want een vroege opsporing leidt tot meer kans op overleving en succesvolle behandeling.

De laatste 20 jaar is er natuurlijk flinke vooruitgang geboekt op het gebied van preventie, behandeling en het verhogen van de overlevingskans.  Maar ondanks deze ontwikkelingen blijft borstkanker een ziekte met een flinke impact op de vrouw zelf, haar partner, het gezin en de omgeving.

Voor het eerst ben ik in aanraking gekomen met vrouwen die borstkanker of een verdacht hierop hadden tijdens mijn studie gezondheidswetenschappen. Deze heb ik afgesloten met een onderzoek naar voorlichting die vrouwen krijgen  in de ziekenhuizen als ze geconfronteerd worden met een knobbeltje in de borst.  In het begin weet je niet of het goed- of kwaadaardig is dus voor elke vrouw begint vanaf het moment van “voelen” of constateren door een arts een proces van onzekerheid, verdriet, onbegrip maar bovenal een fase van angst.
Wat staat me te wachten? Wat als….? en dan nog het hele proces wat er volgt.
Nu 22 jaar verder zijn natuurlijk de behandelmogelijkheden veel beter en de kans op overleven is gegroeid, maar de impact van onzekerheid, verdriet, onbegrip en angst om je “vrouwelijkheid” te verliezen blijft. Dit is een fase waar iedere vrouw waarbij borstkanker geconstateerd wordt doorheen moet. Hoe moeilijk dit ook is!

In mijn familie zijn er vrouwen getroffen door deze verschrikkelijke ziekte. Een tante van me heeft alle twee haar borsten laten weghalen. Heel heftig, want je “vrouwelijkheid” wordt hier op een ernstige manier mee aangetast.  Niet te vergeten ook wat dit voor de partner betekent. Gek genoeg hoor je vrouwen regelmatig zeggen, liever dat dan die verschrikkelijke ziekte nog in mijn lijf.

Snappen doe je dit zelf niet, maar als je er langer over nadenkt en dit “gevoelsmatig” de enige manier is om te blijven leven, denk ik dat elke vrouw deze stap zal zetten.

Ook in mijn winkel waar veel vrouwen komen met kinderen, zien wij ook regelmatig dat deze ziekte de kop opsteekt en nee, je hoeft geen 50+ meer te zijn. Steeds meer jongere vrouwen worden getroffen.  Een luisterend oor bieden is vaak al fijn, want meer kun je niet, hoe graag je dat ook zou willen.

Gelukkig overleven steeds meer vrouwen deze ziekte maar de gevolgen van behandeling en operaties blijven nog lang voortslepen: onzekerheid over je lichaam, vindt mijn partner me nog mooi, wordt het weer ooit zoals het was, komt het nog terug…. ?

Kortom als we door betere en snellere diagnoses en behandelingen de kwaliteit van leven van de vrouw met borstkanker en haar omgeving ook maar enigszins kunnen verbeteren, dan moeten we daar met zijn allen toch voor gaan?!

Daarom doe ik 28 oktober weer mee aan de Zumbathon bij Froxx, een twee uur durende zumbales, waarmee we geld ophalen voor Pink Ribbon. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde.  Kun je of wil je niet meedoen, kom dan gewoon gezellig langs en steun hiermee dit goede doel.  Alle donaties groot of klein zijn welkom.